Asperges met ham en een sausje, voor 1 persoon
Asperges koken of stomen met weinig of geen zout
Sausje:
– gekookt eitje (niet helemaal hard koken, het ei-geel mag best nog smeuïg zijn) in stukjes
– 50 gr gekookte (york)ham in stukjes
– een klein scheutje witte wijn
– 3-4 el room met weinig vet (bijvoorbeeld kookroom 7 %)
In klein pannetje scheutje wijn, hierna met kookroom dit even laten koken, circa 3 minuten en achterham en ei erdoor roeren. Dit bij asperges serveren met 3-4 gekookte krieltjes
Tip voor de dag erna:
Asperges extra laten meekoken
Wat je over hebt van je hoofdgerecht in kookvocht laten zitten. 4 Asperges apart houden en in kleine stukjes snijden. Bouillon erbij, pureren en de asperge stukjes weer erbij
Witlof met Ham en Kaas
2 personen
Bereidingstijd 35 minuten.
INGREDIËNTEN:
– 6 kleine witlofstronken
– 160 gram magere ham
– 50 gram parmezaanse kaas
– Peper en zout
BEREIDING:
Kook de witlof “bijtgaar” en laat het goed uitlekken. Dit kan ook in de magnetron. Rol de witlof in flink wat ham. Doe de witlof met de ham in een ovenschaal en strooi er de kaas overheen. In de oven op 180 C. Lekker met gekookte aardappels.
Japanse wokschotel
2 personen
Bereidingstijd 15 minuten.
INGREDIËNTEN:
– 200 gram varkenshaas of runderlappen
– 3 eetlepels Japanse sojasaus Kikkoman
– 2 teentjes knoflook (mag meer)
– 1 theelepel zoetstof
– 200 gram basmati rijst.
– 400 gram Japanse wokmix
BEREIDING:
Snij het vlees in reepjes en voeg sojasaus, knoflook en zoetstof toe. Laat die 1 uur intrekken. Spuit de pan in met Pam spray en bak het vlees. Zet ondertussen de rijst op. Als het vlees gaar is en de rijst is klaar, bak dan kort op een hoog vuur de Japanse wokgroenten beetgaar. Doe het vlees bij de groente en roer nog een paar keer om. Doe de rest in het midden op het bord en doe het vlees groentemengsel erom heen. Eventueel, kun je jus maken door in de pan een beetje water te doen en het nog even te verwarmen.
Italiaanse gesmoorde kip
2 personen
Bereidingstijd 15 minuten.
INGREDIËNTEN:
– 200 gram kipfilet
– 1 sjalotje
– 0,5 teentje knoflook
– 150 ml. bouillon van 1 kippenbouillonblokje
– 0,5 klein blikje tomaten puree
– 50 ml. rode wijn.
– Peterselie, oregano, basilicum (vers, diepgevroren of gedroogd)
– Peper en zout
– 0,5 eetlepel zoetstof
BEREIDING:
Snijd de kipfilet in mooie lange repen. Snipper het sjalotje fijn en hak de verse knoflook. Kook water en maak van het kippenbouillonblokje met 300 ml. kokend water, de bouillon. Als je verse Italiaanse kruiden gebruikt, hak deze dan fijn. Neem een pan met deksel, spuit Pam cooking spray hierin en verwarm de pan langzaam. Doe meteen het gehakte sjalotje en knoflook erin en blijf roeren totdat deze gaan fruiten. Voeg de bouillon, tomatenpuree, rode wijn, Italiaanse kruiden, peper, zout en zoetstof toe en meng de saus goed. Breng de saus langzaam aan de kook. Proef even of er voldoende kruiden en zoetstof in zit naar uw smaak. Voeg dan de repen kipfilet (rauw) toe. Laat het gerecht in 3 kwartier langzaam sudderen. Als de saus nog niet ver genoeg ingedikt is, de deksel wat verder openzetten zodat het vocht kan verdampen. Dit gerecht is lekker met zowel pasta, rijst als aardappels uit de oven. Serveer er groene groenten of een salade bij.
Kabeljauw uit de oven
2 personen
Bereidingstijd 30 minuten.
INGREDIËNTEN:
– 200 gram kabeljauw
– 1 groene paprika
– 1 doosje champignons
– 2 lente-uitjes
– 6 eetlepels witte wijn
– Snufje zout en peper
– 4 eetlepels Japanse sojasaus Kikkoman
BEREIDING:
Leg twee stukken zilverfolie met de glanzende kant naar buiten. Leg op elke folie 100 gram kabeljauw en bestrooi deze met peper en zout. Snij de paprika met de champignons en de lenteui en verdeel deze over de vis. Sprenkel dan over allebei de stukjes 3 eetlepels droge witte wijn. Sluit de pakketjes en leg ze 15 tot 20 minuten in de oven op 220 C. Kook ondertussen de rijst. Haal de pakketjes uit de oven en maak de bovenkant open, sprenkel er nu 2 eetlepels sojasaus overheen en serveer de rijst.
Tonijn met spaghetti en tomatensaus
2 personen
Bereidingstijd 20 minuten.
INGREDIËNTEN:
– 200 gram verse tonijn
– 1 ui
– 1 blik gepelde tomaten
– 200 gram gekookte volkoren pasta
– Eetlepel(s) geraspte parmezaanse kaas of 20+ kaas
– 1 blokje groentebouillon
– 1 blokje visbouillon
– Peper en zout
BEREIDING:
Snipper de ui. Laat de tonijn uitlekken. Snij de gepelde tomaat in stukjes en bewaar het sap. De tonijn met de gepelde tomaten, het sap de gesnipperde ui en visbouillon koken. Peper en zout naar smaak toevoegen. De saus laten koken en er eventueel wat maïzena bij doen. Kook de volkoren pasta apart met een bouillonblokje tuinkruiden. De spaghetti opdienen met een tonijnsaus en bestrooien met geraspte kaas.
Biefstuk roerbakken
2 personen
Bereidingstijd 15 minuten
INGREDIËNTEN:
– 200 gram biefstuk
– 1 pond bleekselderij
– 2 uien
– 1 Spaans pepertje (zonder pitjes) fijngesneden
– Peper en zout
BEREIDING:
De bleekselderij schoonmaken, in stukjes snijden en 10 minuten koken. Daarna laten uitlekken. De uien schoonmaken en in ringen snijden. De biefstuk in reepjes snijden en snel in een wok of tefalpan roerbakken. Uit de pan halen en in dezelfde pan de uien bakken tot ze bruin zijn. Het vlees terug doen met de bleekselderij en de Spaanse peper, peper en zout. Nog even op het vuur doorbakken. Lekker met gebakken aardappels met rozemarijn.
Visschotel
2 personen
Bereidingstijd 20 minuten
INGREDIËNTEN:
– 1 blik of 250 gram verse champignons
– 1 blik gepelde tomaten blokjes
– 200 gram kabeljauw of koolvis
– 2 tomaten
– 1 teentje knoflook
– Peper en zout
– Provençaalse kruiden
– Parmezaanse kaas
BEREIDING:
De oven voor verwarmen op 180 C. Een ovenvaste schaal met Pam insprayen. In een kommetje de tomaten blokjes doen en hieraan een gepest teentje knoflook toevoegen. De uitgelegde champignons, peper en zout en de Provençaalse kruiden aan toevoegen en het geheel mengen. De helft van het tomaten mengsel erop gieten. Eventueel in plakjes gesneden tomaten op de vis leggen. Vers gemalen peper en zeezout erop doen en bestrooien met parmezaanse kaas. Ongeveer 40 minuten in de oven. In een ovenmagnetron combinatie ongeveer 20 minuten. Eten met rijst in een toegestane hoeveelheid.
Gebakken spinazie
2 personen
Bereidingstijd 15 minuten
INGREDIËNTEN:
– Verse spinazie
– 2 teentjes knoflook
– 2 sjalotjes
BEREIDING:
Spinazie goed schoonmaken. Teentje knoflook en de sjalotjes fijn snijden. Pan of wok met Pam inspuiten, knoflook en ui heel kort bakken en vervolgens spinazie toevoegen. Bakken tot de spinazie geslonken is. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Kalkoenreepjes
2 personen
Bereidingstijd 20 minuten
INGREDIËNTEN:
– 200 gram aardappelschijfjes
– 150 gram kalkoenfilet in reepjes
– 0,5 kleine ui
– 0,5 groene paprika
– 0,5 dl. bouillon
– 50 ml. campina room culinair 8 % vet
– ½ theelepel gehakte rozemarijn
– Zout en peper
BEREIDING:
Bak de kalkoenreepjes goudbruin in de Pam spray. Voeg de in reepjes gesneden ui en de in dunne reepjes gesneden paprika toe en roerbak het geheel in 3 minuten. Voeg hierbij de bouillon en de room toe en verwarm de kalkoenreepjes hierin. Voeg de oregano toe aan de saus en eventueel zout en peper. Bak ondertussen de aardappelschijfjes en strooi de rozemarijn erover.
Japanse roerbakschotel
2 personen
Bereidingstijd 15 minuten
INGREDIËNTEN:
– Prei
– Champignons
– 2 eetlepels maïzena
– 200 gram biefstuk
– 6 eetlepels Japanse soja saus Kikkoman
– Taugé
– 2 teentjes knoflook
– Sambal oelek naar smaak
– broccoli
BEREIDING:
Prei in ringen snijden, broccoli en champignons in stukjes snijden (het lekkerst is niet al te klein snijden). De biefstuk in reepjes snijden en door de maïzena halen. Sojasaus, geperste knoflook en sambal mengen. In een wok met Pam spray de stukjes biefstuk roerbakken. Broccoli en champignons toevoegen en even beetgaar roerbakken. Sojasaus mengsel erbij en heel even meebakken. Klein beetje water toevoegen als het te droog is in de wok. Als laatste de preiringen en taugé heel kort meebakken, zodat het knapperig blijft. Met zilvervlies rijst serveren.
Groentestoofschotel
2 personen
Bereidingstijd 15 minuten
INGREDIËNTEN:
– 200 gram kipfilet, in stukjes.
– Peper en zout.
– paprikapoeder.
– 2 tomaten, in stukjes.
– 1 theelepel tijm.
– 0,5 dl. Bouillon.
– Diverse gesneden groenten uit de lijst.
BEREIDING:
Bestrooi de kip met peper, zout en paprikapoeder en spray deze in met Pam. Voeg hieraan de groenten, tomaat, tijm en bouillon toe. Laat het geheel 10 minuten stoven. Lekker met een gekookte aardappel.
Varkenshaas met Chinese kool
2 personen
Bereidingstijd 25 minuten
INGREDIËNTEN:
– 200 gram gekookte aardappelen
– 200 gram varkenshaas
– 250 gram Chinese kool
– Vleeskruiden, zout en peper, azijn, zoetstof, kaneel
BEREIDING:
Kruid de varkenshaas in met wat vleeskruiden en zout en laat dit even intrekken. Kook de Chinese kool in een pan met water in ca. 25 minuten gaar. Voeg wat zout, peper, azijn, zoetstof en kaneel naar smaak toe. Kook de aardappelen gaar. Verwarm in een koekenpan met wat Pam spray en bak de varkenshaas iedere kant ca. 5 minuten.
Chinese kippenragout
2 personen
Bereidingstijd 15 minuten
INGREDIËNTEN:
– 200 gram kipfilet
– 3 eetlepels Japanse sojasaus kikoman
– 3 eetlepels prodia ketchup
– 3 theelepels zoetstof
– 1 blik tomatenpuree
– 1 teentje knoflook
– 0,5 theelepel sambal oelek
– 1 groen blad van een prei
– ½ ui
BEREIDING:
Snijd de kipfilet in kleine stukjes, snipper de ui en snij de prei in kleine stukjes. Pers de knoflook of snij deze in kleine stukjes. Doe de kipfilet in de pan en zet deze op een middelmatig vuur. Schroei de kipfilet dicht d.m.v. roerbakken, zodra de kipfilet dichtgeschroeid is, tempert u het vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze totdat de ui er glazig uit ziet. Voeg daarna de prei toe en bak deze totdat hij zacht begint te worden. Voeg nu de tomatenpuree, sojasaus, ketchup, zoetstof en sambal toe. Roer het geheel goed door elkaar en plaats de deksel op de pan. Zet het vuur op de laagste stand ca. 5 minuten door laten sudderen. Lekker met (zilvervlies) rijst.
Gegratineerde tilapiafilet
2 personen
Bereidingstijd 25 minuten
INGREDIËNTEN:
– 180 gram tilapiafilet
– Peper en zout
– 1 eetlepel citroensap
– 2 eetlepels Campina Room Cullinair 8 % vet
– 2 eetlepels Paturain Linesse 5 %
– Parmezaanse kaas
BEREIDING:
Neem een ondiepe ovenschaal met een inhoud van ongeveer 1,5 liter. Leg de tilapiafilet op keukenpapier, droog deppen en bestrooien met peper en zout. Citroensap erover schenken en 15 minuten laten in trekken. Grill voor verwarmen op de hoogste stand. In een kom room met Paturain vermengen. Tilapiafilets in de ovenschaal leggen en het room mengsel over de vis verdelen. Bestrooien met een beetje parmezaanse kaas en ca. 10 minuten onder de hete grill in 8 á 10 minuten gaar en goudbruin laten worden. Lekker met de salade en gekookte krieltjes met peterselie.
Tonijnsteak
2 personen
Bereidingstijd 20 minuten
INGREDIËNTEN:
– ½ gedroogd rood pepertje
– ½ eetlepel korianderzaad
– 1 teentje knoflook
– Handjevol basilicum blaadjes, fijngehakt
– Handjevol korianderblaadjes, fijngehakt
– ½ geperste citroen
– Zout
– Versgemalen zwarte peper
– 200 gram tonijnensteak
BEREIDING:
Wrijf het pepertje en de korianderzaden fijn in een vijzel. Voeg de knoflook, basilicum, koriander en het citroensap met zout en peper naar smaak toe. Leg de tonijnsteaks op een schaal, bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper, wrijf ze aan beide zijden met het kruidenmengsel. Er zijn 2 goede manieren om ze te bakken: in de geribbelde grillpan of in een gewone koekenpan. Spray je bakpan, die heel erg heet moet zijn, in met de Pam spray en leg er de tonijnsteaks in. Schroei de steaks dicht zodat ze worden geroosterd en bruin kleuren (40-60 seconden aan elke kant) Serveer met rijst en rauwkost.
Kabeljauw met broccoli en noedels
2 personen
Bereidingstijd 15 minuten
INGREDIËNTEN:
– 50 gram namjai currypasta
– 200 gram Chinese mie
– 150 gram kabeljauwfilet, in blokjes
– 250 gram broccoli
– 50 ml. campina room culinair 8 % vet
– 1 rode ui, in dunne partjes
– ½ theelepel sambal oelek
– sojasaus Japanse Kikoman
BEREIDING:
Kook de broccoli 5 minuten in ruim kokend water met zout. Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar. Schep de kabeljauw, Thaise curry, room en sambal door elkaar en verwarm het mengsel 6 tot 8 minuten in de magnetron op 600 watt. Schep de curry na enkele minuten een keer om. Laat de mie in een vergiet uitlekken. Verhit de Pam spray in een wok en roerbak de ui partjes 1 tot 2 minuten. Schep de broccoliroosjes erbij en roerbak ze 2 tot 3 minuten mee. Schep de mie erdoor en verwarm alles al omscheppend tot de mie door en door heet is. Breng het geheel op smaak met een scheutje soja saus. Laat de curry uit de magnetron nog even nagaren en serveer hem met de roergebakken mie mee.
Heldere paddenstoelensoep
2 personen
Bereidingstijd 15 minuten
INGREDIËNTEN:
– 1 eetlepel fijngesneden bieslook
– 100 gram gemengde paddestoelen.
– 750 ml. Runderbouillon.
BEREIDING:
Snijd de schoongemaakte paddestoelen in reepjes. Spuit Pam spray in een diepe pan op een hoog vuur. Voeg de paddestoelen toe en bak ze al omscheppend in 2 minuten. Voeg 750 ml. water en 2 blokjes runderbouillon toe en breng de soep tegen de kook aan. Draai als de soep bijna kookt het vuur laag en laat het nog 5 minuten met een deksel op de pan staan. Snij de bieslook fijn. Garneer de soep met de fijngesneden bieslook.
Salade bloemkool
INGREDIËNTEN:
– 1 kleine bloemkool
– 1 komkommer
– Kervel
– Venkel of dille
– Tomatencouli
– Olie
– Azijn
– Peper & zout
BEREIDING:
Een saus maken van de olie, (wijn) azijn, peper en zout, tomatencouli en fijngesneden kruiden. De bloemkool nu schoonmaken en fijnsnijden. De komkommer schillen en in kleine blokjes snijden, dit alles mengen onder elkaar en in een schaal doen en versieren met peterselie.
Heldere paddenstoelensoep
2 personen
INGREDIËNTEN:
· 1 kleinere ui
· 1 rode paprika
· Pem spray
· 200 gram aardappelen
· 3 eieren
· 1 eetlepel ‘ei kruiden’
· 50 gram geraspte kaas
· 3 takjes basilicum
· 75 gram gemengde bladsla
Aardappelomelet met basilicumsla
BEREIDING:
Snijd de ui in halve schijfjes en duw de laagjes los. Snipper de paprika. Verhit wat pam spray in een koekenpan van 18-20 cm doorsnee en bak hierin de aardappelen, uiringen en paprikasnippers. Af en toe omscheppen en 5 minuten bakken. Klop de eieren los met de eikruiden en de geraspte kaas. Schep nu de inhoud van de koekenpan bij de eieren in de kom. Voeg nog wat Pam spray in de koekenpan. Voeg het gevulde eiermengsel in de pan en verdeel de vulling gelijkmatig. Laat de omelet op halfhoog vuur stollen en leg eventueel een deksel op de pan. Keer de omelet zodra de bovenkant zo goed als droog is en bak de onderkant snel gaar. Snijd de basilicumblaadjes in repen en meng ze met de gemengde sla. Leg de omelet op een snijplank, strooi de salade erover, snijd de omelet in vier gelijke stukken en stapel deze per twee op elkaar. Leg ze zo op de borden. Lekker met tomaatsalade en/of tomatenketchup.